Program letošního HumbookFestu! - Humbook plátek #3 (Olivka)

Ahoooj! Je tu nový článek a klasicky jde o článek ohledně letošního HumbookFestu. Dneska bych vám tu chtěla představit letošní program a zaručuji vám, že se stejně jako já nebudete moci rozhodnout, jaký bod programu navštívit dřív. Jak už jsem zmiňovala v předchozím článku s informacemi o festu, tak letos na nás čeká neuvěřitelné množství českých autorů. Objeví se známé, ale i poměrně nové tváře a já se spolu s dalšími ambasadory nemůžu dočkat, jak se vám program a autoři budou líbit.
Program zatím tedy není přímo rozdělený časově, takže vám ho představím v náhodném pořadí, které nebude mít v budoucnu vliv na to, jak se besedy překrývají nebo v jaké časy jsou.

3...2...1... aneb křest nových knížek
Jako první (i chronologicky) nás čeká zahájení letošního HumbookFestu. Půjde tedy o křest všech nových knih, které vrámci příprav na Humbook vyjdou. Těšit se můžete například na Noci běsů od Kateřiny Šardické nebo Kostimrazu od Alžběty Bílkové. Celý tento bod programu povede HumbookTeam a dozvíte se i to, co vás bude na festu čekat.

Heavy contemporary
Můžete se těšit i na známé tváře z oblasti contemporary. Na besedě o heavy contemporary se nám představí Theo Addair, Anna Musilová a Sára Bachorová. Celá beseda bude pojednávat o těžkých, současných tématech, které tito autoři zahrnují do svých knih. Bude řeč o LGBT komunitě, duševních nemocech a tak dále.

AŽ-kvíz pro autory
Jak si autoří pamatují své vlastní knihy? Na besedě AŽ-kvíz pro autory si vyzkoušíme Katku Šardickou, Martina Šinkovského, Bětku Bílkovou a Martinu Čekalovou ze znalosti jejich vlastních knih. Pro mě je tohle jedna z nejočekávanějších besed, protože by mě doopravdy zajímalo, jestli zapomíná jen čtenář nebo i autor.

Jak se nechytit v síti?
Mimo Heavy contemporary besedu se na HumbookFestu setkáme s vážnějšími tématy ještě jednou. Dokument V síti oběhl po uvedení do kin doslova celé Česko, přestože bylo jeho vysílání předčasně ukončeno, kvůli pandemii. Na této besedě spolu s režisérem Vítem Klusákem a autorkou knihy Kdo chytá v síti, Marikou Pecháčkovou, nahlédneme do online světa a jeho nebezpečí. Dozvíme se nejen, jak se na internetu aspoň trochu chránit před predátory, ale také nám o svých zkušenostech bude vyprávět jedna z hereček vystupujících v dokumentu.

HumbookBattle
Čeká nás taky (po minulém ročníku) už trochu tradičně HumbookBattle. Stejně jako loňský rok budou moderovat holky z HumbookTeamu a jednotlivé skupiny povedede několik ambasadorů. Utká se tedy několik týmu v nelítostném boji o knižní ceny.

Vznik knihy krok za krokem
Jedna z nejpokládanějších otázek lidí, kteří se v knižní komunitě pohybují je, jak vlastně vzniká taková kniha, Je to dost široká otázka, ale proč na ní neodpovědět v jedné besedě, že? Hlavním hostem této besedy bude novopečená autorka, ale rozhodně ne neznámá osobnost. S Olou z instagramu @nofreeusernames, ilustrátorkou, redaktorkou a dalšími si tedy na letošním HumbookFestu probereme to, jak vzniká kniha.

Dystopie s příchutí pandemie
To by ani nebyl HumbookFest, kdyby jsme nedostali pořádnou dávku dystopie. A taky by to nebyl HumbookFest, kdyby se do této besedy nevecpal Pavel Bareš. S ním si, ale o pandemických dystopiích bude povídat ještě Júlia Matulová, autorka letošního CooBoo hledá talent, a Martina Čekalová. Já jsem nadšená, že si aspoň trochu dokázal tým Humbooku udělat srandu z téhle pandemie, co nás málem skolila letos v březnu.

Little Box of Yes
I letos nás čeká skvělá hra s názvem Little Box of Yes. Loni si jí zahrála dvojice zahraničních autorů, Jay Kristoff a Mary E. Pearson, a letos tvoří hráči dost boží kombo. Jedna spisovatelka a dva YouTubeři, kteří se všichni mezi sebou znají. Uvidíme se s Katkou Šardickou, Lubošem Kulíškem a Karlem Kovářem. Podle mě to teda bude úplně boží!

Jak se vejít do bubliny?
Taky nás už tak trochu klasicky čeká jedna beseda týkající se komiksu. Letos se jí nebudou účastnit ani autoři, ani ilustrátoři, ale překladatelé. Dozvíme se tedy, jak se překládá komiks, aby slova seděla do bublin a jak jsou překlady přesné.

Spisovatelem na 100 způsobů
A jako poslední nás čeká beseda hned s několika autory. Pokud vím, tak by mělo jít o besedu, kde se budou probírat různé možnosti, jak se autorovi může podařit knihu vydat. Z autorů tam bude Petra Podolová, vítězka loňské hvězdy inkoustu Futurum, Lucie Zvěřová a Karolína Bendová.

A to by bylo (samozřejmě kromě Humbookstartu) všechno z letošního programu HumbookFestu! Kdybych mohla, tak osobně zajdu na všechno, ale to bohužel nestihnu. Na jakou besedu se nejvíc těšíte vy a proč?



Komentáře

Oblíbené příspěvky